Biologische afbraak koolwaterstoffen

Micro-organismen zijn de kleinste eencellige levensvormen ook wel “Microben” genoemd. Hieronder vallen de plantaardige soorten zoals bacteriën, schimmels, gisten en wieren, maar ook de laagste vorm van dierlijk leven, de zogenaamde protozoën. De meest voorkomende micro-organismen die in staat zijn KWS verbindingen af te breken zijn:

Micrococcus, Pseudomonas, Mycobacterium, Corynebacterium, Nocardia, Flavobacterium Alcaligenes, Arthobacter, Vibrio, Acinetobacter, Brevibacterium, Bacillus Subtilis etc.

Deze bacteriën en micro-organismen zijn in staat om koolwaterstofverbindingen volledig af te breken om te zetten in onschadelijke stoffen zoals CO2 (Kooldioxide) en H2O (Water).  Na de afbraak sterven de micro-organismen vanzelf af als onschadelijke biomassa als geen voeding in de vorm van vervuiling meer voorhanden is. Verzadigde KWS (Alkanen) en onverzadigde KWS (Alkenen) zijn relatief gemakkelijk afbreekbaar.  KWS met ketenlengten van 6 tot 16 worden het snelst afgebroken in vergelijking met langere ketens. Sterk vertakte ketens en cyclische verbindingen worden wat moeizamer afgebroken en vergen doorgaans wat meer afbraaktijd. (op de volgende bladzijde volgen enkele voorbeelden van structuurformules van koolwaterstoffen) De snelheid van de biodegradatie (in dit geval oxidatie) wordt bepaald door de condities ter plaatse zoals bereikbaarheid van zuurstof, zuurgraad (Ph 6-6,5 is ideaal), beschikbare vochtigheid (> 18 %) temperatuur (5-37° C.)  Tevens zijn voedingsstoffen en mineralen zoals Stikstof, Fosfor, Magnesium etc. van belang bij de omzetting en afbraak.

AQUAQUICK 2000 bevat een aantal unieke voedingsstoffen waaronder plantenextracten die bacteriën en micro-organismen explosief laten groeien.   De gevormde micro-emulsiedeeltjes hebben een afmeting van ± 3 micron.  De bacteriën hebben een afmeting van 3-10 micron en kunnen de geloosde dispersie dus “hapklare brokken” consumeren, technisch gezegd: oxideren en omzetten. AQUAQUICK heeft een chemische structuurformule die enigszins lijkt op een koolwaterstof, de bacterie begint dus te eten aan de Aquaquick moleculen (soort lekkernij) en beginnen vervolgens aan de gekoppelde KWS vervuiling die qua structuur vergelijkbaar is. Dit systeem wordt ook wel “Diauxie” genoemd.

 

Opmerkingen voor dit bericht zijn gesloten.